Mysterium tremendum - Rainer, Sebastian, 1940-1973 (Panteon, 2015)
Příběh se odehrává v 70. letech 20. století v Beskydech, obci Horní Bečva. Mladý umělec Erik zde v noci srazí autem mladou dívku. Její smrt ovlivní atmosféru v celém kraji a odrazí se také na umělcově psychice. Ten skrze smrt poznává nejtemnější zákoutí lidské duše. Již delší dobu je fascinován Tizianovým obrazem Apollón a Marsyas. A nyní zažívá přerod v bytost posedlou svým dílem, skrze které odhaluje tajemství mysterium tremendum: tělo je jen schránkou, ze které se osvobozujeme...