Roky v pekle : vzpomínky politického vězně z 50. let - Michálka, Jaroslav, 1924-1992 (Volvox Globator, 2015)
Jaroslav Michálka pocházel ze smíšeného česko-německého manželství. Na konci druhé světové války vstoupil do řad čs. jednotek bojujících na východní frontě. Po válce pracoval u Národní bezpečnosti (předchůdkyně SNB). V politickém procesu konaném roku 1952 byl odsouzen k pětadvaceti letům odnětí svobody. Svůj trest si odpykával v různých věznicích (např. Leopoldov, Mírov) nebo byl nasazen na práci v uranových dolech. Roku 1963 byl propuštěn na amnestii. Součástí knihy je rovněž doslov z pera historika Prokopa Tomka, který zachycuje celý Michálkův život.