A brány se otevřely... : osvobození 1945: Dachau - Osvětim - Terezín - Hes, Milan, 1976- (Magnetka (Pražská vydavatelská společnost : Epocha), 2015)
Práce popisuje počátky těchto nechvalně proslulých zařízení, jejich historii, zdejší kruté podmínky, hlavní účel těchto objektů, portréty jejich velitelů (Eicke, Höss), dramatický průběh osvobození Osvětimi, Dachau i Terezína v zimě a na jaře roku 1945. Pozornost je rovněž věnována poválečnému potrestání dozorců a velitelů koncentračních táborů. Nechybějí vzpomínky pamětníků. Fotografie.