Krásná i bezbožná tajemství našich dějin : legendy versus historická "pravda" - Bauer, Jan, 1945- (Český čas, 2015)
Kniha představuje 21 příběhů od legendy o moravské germánské královně Fritigil ze 4. století po příběh vizionáře a proroka Mikuláše Drabíka ze 17. století. Z dalších témat: pokračovatelé Sámovy říše, místo hrobu sv. Metoděje, příběh sv. Orosie, otazníky nad vraždami sv. Václava a Václava III., blanické vojsko, vládci Doudlebů, vztah sv. Vojtěcha a legendisty Kristiána, upálení Jeronýma Pražského, záhady Žižkova života, konec adamitů, zapomenutá defenestrace z r. 1483, zfalšování privilegií Habsburků, osud "zimní" královny Alžběty Stuartovny apod.