V zájmu všeho křesťanstva : bitva u Lepanta 1571 - Taraba, Luboš, 1958- (Polozapomenuté války, 2015)
Práce sleduje tureckou expanzi na Balkán a do Středomoří od 14. do 16. století, tažení tureckých vojsk na Kypru roku 1570, vznik křesťanské alince (tzv. Svatá liga, kterou tvořilo Španělsko, Benátky a papež), vývoj války do konce roku 1570, průběh námořního střetu u Lepanta na podzim roku 1571, jeho důsledky a popisuje také válečné operace ve Středomoří probíhající v 70. letech 16. století. Zároveň se můžeme blíže seznámit s výzbrojí, složením posádek nebo s velice tvrdými životními podmínkami panujícími na palubách galér, které v této době představovaly nejpoužívanější válečná plavidla ve Středomoří.