Přátelství navzdory Hitlerovi : osudy českých dětí, které za války uprchly do Dánska a setkaly se po 70 letech - Matyášová, Judita, 1979- (Mladá fronta, 2013)
Autorka navázala kontakty s pamětníky, kteří v roce 1939 jako děti opustili Protektorát a nalezli nový domov v Dánsku. Jednalo se o české židovské děti, které byly tímto způsobem zachráněny před pronásledováním. Text zachycuje osudy těchto lidí: někteří za 2. světové války odešli do Švédska, po válce se část vrátila do Československa a jiní zůstali ve světě (v Izraeli, ale také např. v Kanadě). Autorka rovněž pátrá po místech jejich pobytu v Dánsku nebo Švédsku za 2. světové války a nevynechává ani současných život dosud žijících osob. Text je doplněn fotografiemi.