Případ kněze z Bojné : zločiny na Velké Moravě - Češka, Stanislav, 1955- (MOBA, 2015)
V historické krimi se opět setkáváme s velkomoravskými "detektivy" Slavomírem, knížetem z mojmírovského rodu, a jeho vikinským přítelem Erikem. Příběh se odehrává roku 871, kdy Moravské království tone ve zmatcích po Svatoplukově zradě Rastislava. Na jaře přijíždí za Slavomírem posel z Bojné, mocné soustavy hradišť v Nitravském knížectví, aby se Slavomír zúčastnil zádušní mše za zavražděného Kosoru, pána Bojné. Kosorův syn dále urozeného knížete žádá o nalezení otcových vrahů a také o to, aby se spojili v boji proti Frankům, kteří okupují Moravské království. Slavomír pozvání přijímá, přijíždí na Bojnou a ujímá se pátrání. Vražd ovšem přibývá a Slavomír se brzy ocitá ve smrtelném nebezpečí. Jeho touha najít vrahy a bojovat za svobodu milované země je však silnější než strach... Nakladatelská anotace.