Vzbouřenci a ztroskotanci : drama Bounty a Pandory - Králíček, Václav, 1960- (Magnetka (Pražská vydavatelská společnost : Epocha), 2015)
První kapitola barvitě popisuje průběh plavby lodi Bounty na Tahiti, kde měla naložit chlebovníky určené jako potravu pro domorodce v Západní Indii, pobyt britských námořníků na tomto ostrově, dosavadní život kapitána Bounty Williama Blighe a vůdce vzbouřenců Fletchera Christiana, samotnou vzpouru, k níž došlo roku 1789, její příčiny, dramatickou plavbu Blighe a dalších námořníků, kteří mu zůstali věrní, do Batávie, Blighův návrat do Anglie, průběh soudního procesu s Blighem a rovněž další kariéru této rozporuplné osobnosti. Druhá kapitola pojednává o plavbě lodi Pandora, jejímž úkolem bylo najít a přivézt vzbouřence zpět do Anglie; jejímu kapitánovi se sice podařilo chytit menší část vzbouřenců, ale za silné bouře Pandora ztroskotala. Nakonec se však podařilo zajaté vzbouřence dopravit do Anglie před soud. V této kapitole se můžeme rovněž seznámit s dalším osudem Fletchera Christiana a většiny vzbouřenců, kteří se uchýlili na ostrov Pitcairn.