Opravdu temná Bílá hora? : (fakta a úvahy o jednom fatálním omylu oficiální české historie) - Junek, Václav, 1950- (Petrklíč, 2015)
Práce sleduje zrod habsburského soustátí ve střední Evropě, zaobírá se osobou císaře Rudolfa II. a jeho dobou a popisuje vládu jeho bratra Matyáše. Další kapitoly se zaměřují na vypuknutí českého stavovského povstání, krátké období panování Fridricha Falckého, průběh bitvy na Bílé hoře a zúčtování s poraženými (staroměstská exekuce). Závěrečná kapitola obsahuje stručné informace o způsobu válčení na počátku 17. století, medailony významných osobností, slovníček pojmů a chronologii událostí.