Viola - smutná královna - Weber, Radim (E-knihy jedou, 2016)
Život Violy Těšínské, české královny, je plný záhad. Záhadou je i vražda jejího manžela, posledního panovníka rodu Přemyslovců, Václava III. Dost na to, aby tato skutečnost podnítila fantazii spisovatele. Viola, tušící blízkou smrt, zve k sobě opata cisterciáckého řádu, Petra Žitavského, aby mu osvětlila svůj těžký život a současně mu sdělila své poznatky o vraždě Václava. Petr, na přání bývalé královny, se rozhodne až těsně před smrtí její vypravování sepsat, avšak sám nechá na osudu, zda se o něm dozví budoucí pokolení.