Člověk a stát - Maritain, Jacques, 1882-1973 (Delfín (Triáda), 2007)
Stát zosobňuje část politické společnosti, jejímž úkolem je prosazovat zákony, podporovat obecnou prosperitu, starat se o veřejný pořádek a spravovat veřejné záležitosti. Stát personifikuje část specializovanou pro zájem celku: nástroj ve službách člověka. Člověk není pro stát, stát je pro člověka. Podřízen politické společnosti coby část celku, ve službách politické společnosti jako celku. To jest politický stát na rozdíl od státu despotického, jenž se pokládá za samostatný subjekt práva, postavený nad politickou společnost, který má nejvyšší moc na základě vlastního práva a pro svůj vlastní zájem.