Faktor Churchill : muž, který psal dějiny - Johnson, Boris, 1964- (Fleet, 2016)
Britský politik sleduje Churchillovu politickou kariéru, jeho názory, komplikované vztahy k rodičům, působení v roli válečného dopisovatele a nahlíží také na jeho premiérské období v době druhé světové války. Věnuje rovněž pozornost Churchillově řečnickému umění, jeho zálibám, vztahům k ženám, manželství s Clementine Churchillovou a povahovým vlastnostem (poukazuje i na negativní rysy této významné osobnosti). Zaobírá se rovněž Churchillovými vojenskými, politickými i ekonomickými nezdary z období před rokem 1940, jeho vztahy k USA, evropské integraci, židovskému národu nebo důležitými historickými událostmi 20. století (např. počátky studené války). Autor se rovněž zamýšlí nad významem Churchilla pro současnou dobu.