O pošetilosti života i smrti - Brouk, Bohuslav, 1912-1978 (Volvox Globator, 2009)
Autor zkoumá individuální i společenský rozměr sebevraždy a její motivy. Věnuje se zejména vztahu společnosti k úmyslné smrti (v různých obdobích, v různých náboženstvích a civilizacích). Dochází k názoru, že žádnému člověku "... nelze zabraňovat ve svobodné vůli ukončit svůj život, avšak svobodná vůle nezaručuje rozumnost tohoto počínání." Jeho názory jsou skeptické, značně nekonvenční a provokující. (Kniha, která vyšla v r. 1936, byla stažena pro "nábádání k sebevraždě").