O funkcích práce a osobitosti - Brouk, Bohuslav, 1912-1978 (Volvox Globator, 2009)
Autor zkoumá motivaci lidské činnosti metodou vycházející ze syntézy Freudovy psychoanalýzy a Adlerovy individuální psychologie. Dochází k závěru, že veškerý civilizační a kulturní pokrok je výsledkem pohlavně motivované touhy po nadřazenosti.