Sen o odplatě : dramata třicetileté války - Fukala, Radek, 1963- (Polozapomenuté války, 2005)
Podrobné líčení jednotlivých fází konfliktu (česko-falcká válka, dánsko-dolnosaská válka, švédská válka, francouzsko-švédská válka), významných bitev a vojenských tažení rozsáhlého konfliktu, jenž změnil evropský kontinent a několikrát se odehrával přímo na českém území. Velké postavy válečných střetnutí - panovníci, vojevůdci a generálové. Pobělohorské osudy českých, moravských a slezských emigrantů v cizích službách. Diplomatická jednání, spory a intriky. Vojenské řemeslo a vojáci třicetileté války. Chronologická tabulka. Výběr z nejdůležitější literatury. Portréty, reprodukce, mapky, tabulky.