Podmínky volby - Vašíček, Zdeněk, 1933-2011 (Delfín (Triáda), 2003)
Jednotlivé eseje se prostřednictvím analýzy konkrétních fenomenů (např. krajina, banalita, metafora) pokouší nalézt vztah mezi běžně používaným jazykem a vyjadřovacími možnostmi vědy, filozofie a literatury. Velice specifická práce stojí na pomezí filozofického, literárněvědného a lingvistického výkladu.