Tajemství Anny z Lampersdorfu - Horáková, Naďa, 1962- (MOBA, 2016)
Příběh začíná v dávném středověku, na slovanském obětišti, pokračuje o několik století později, kdy za tragických okolností umírá Anna z Lampersdorfu a je pohřbena právě do prostor obětiště. Děj se přenáší do současnosti. Hlavní hrdinka Anežka se zabývá historií a užívá si studentského života. Prožívá několik milostných vztahů a stejně jako hledá svého životního patrtnera, snaží se odhalit i prastarou záhadu hrobu Anny z Lampersdorfu. Skupina historiků, kteří po tého záhadě pátrají mají však i své propojení z expedice do Jižní Ameriky. Vše nakonec dospěje k překvapivému vyústění.