Ukradená cukřenka - Peroutková, Ivana (Albatros Media a.s., 2016)
Jednoho letního prázdninového podvečera je Frantík s rodiči na návštěvě u báječné tety Emilky. Když si rodiče chtějí dát k zákusku kávu, zjistí se, že po krásné starožitné cukřence se slehla zem. Frantík, který je na svůj věk menší a drobnější, zato má velké srdce a bujnou fantazii, se pustí do pátrání. A brzy má i podezřelého – obrovského a „drzého“ pana Pitrmana. K usvědčení zloděje chlapci pomáhají kamarádi Matěj a Zdíša. Společně sledují Pitrmanovu chalupu a vymýšlejí různé léčky. Jaké je ale Frantíkovo zklamání, když se ukáže, že pan Pitrman není zločinec, nýbrž docela sympatický sochař. Kam tedy rodinná památka zmizela?