Před-svědčování : revoluční způsob, jak ovlivnit a přesvědčit - Cialdini, Robert B., 1945- (Pod povrchem, 2016)
Autor se v knize soustřeďuje na to, jak účinně ovlivňovat druhé, a v této souvislosti ukazuje, jak je důležité zapůsobit na druhého ještě před samotným sdělením a argumentací. V knize se dozvíte: co je to privilegovaný moment, v němž máte největší šanci ovlivnit druhé, že lidé považují za nejdůležitější to, na co se zrovna soustředí - a jak toho využít, které marketingové a reklamní postupy fungují či nefungují, a proč, čím nás při komunikaci ovlivňuje okolní fyzické prostředí, o neuvěřitelné účinnosti podvědomých asociací, které mění náš úsudek, jak fungují atraktory, které automaticky přitáhnou pozornost, a jak magnetizéry, které pozornost dokážou udržet, příklady mistrovských přesvědčovacích výkonů těch nejlepších vyjednavačů a obchodníků. Nakladatelská anotace. Kráceno.