Karel IV. : záhady a mystéria - Liška, Vladimír, 1955- (XYZ, 2016)
Autor sleduje nástup dynastie Lucemburků na český trůn v roce 1310, Karlovo dětství, mládí, průběh jeho vlády, Karlovu zahraniční politiku, osobnost i jeho postoj k církvi. Práce věnuje pozornost také historii významných staveb (Karlštejn, Karlův most, Svatovítská katedrála) a symbolů (svatováclavská koruna) spjatých s osobou tohoto vladaře, Karlovu soukromému životu a smrti tohoto středověkého vládce. Nechybí chronologický přehled nejvýznamnějších událostí Karlova života.