Kurandera : hledání podstaty ženské síly - Huarache Mamani, Hernán, 1943-2016 (Motto, 2012)
Dívka Kantu, studentka, současná mladá kečuánská žena je ve své rodné indiánské vesnici při bouři zasažena bleskem a přežije to. Takovým lidem je podle tradice poskytnuta zvláštní síla, s níž ale Kantu zpočátku nechce nic mít - chce být obyčejná žena, mít obyčejný vztah.... Když je ale čím dál zřetelnější, že skutečně získala jakési neobvyklé schonosti, podvolí se a přijme zasvěcení, začne se učit ovládat a využívat svou ženskou sílu u učitelů - léčitelů z hor, kurandera Condoriho a staré kurandery Mama Maru. Učí se vnímat a přijímat síly okolní přírody - slunce, hor, - i sebe sama, své intuice, vnímavosti, citlivosti. Autor tento příběh (spíše než román) předkládá, aby podrobně a do detailu ukázal, jak vypadá tradiční andská iniciační cesta, kterou se vydávaly a snad dosud vydávají výjimečné kečuánské ženy, aby střežily v tajnosti posvátné učení "Pachamamy", učení, které umožňuje pochopit, respektovat a v dobrém používat přírodní síly. Touto cestou, ženskou silou, by bylo možno zachránit současný svět...což je autorova hlavní idea. V závěru knihy je uvedeno prohlášení žen z asociace INCA, které čtenáře seznamují s projektem Univerzity míru a lásky, který by mě měl obnovit tradiční andskou matriarchální kulturu.