Lenin, Stalin a Hitler : věk sociální katastrofy - Gellately, Robert, 1943- (Volvox Globator, 2012)
Kanadský historik popisuje Leninovu vládu, Stalinovu likvidaci odpůrců a období stalinské hrůzovlády v Sovětském svazu. Na straně druhé si všímá vzestupu nacismu v Německu, nástupu Hitlera k moci a likvidace demokracie v zemi. Pozornost je věnována rovněž průběhu 2. světové války nebo rozdílným a shodným rysům obou diktatur.