Athanasia, neboli, Důvody pro nesmrtelnost duše - Bolzano, Bernard, 1781-1848 (Stefanos, 2009)
Spis kněze a filosofa Bernarda Bolzana (1781 - 1848) pochází z roku 1827 a hledá odpověď na onu zásádní otázku, kterou si dle autora klade každý moudrý člověk: Bude náš život pokračovat i po smrti, a v jaké podobě? Osvícenecký objektivista a realista je přesvědčen, že duše je vskutku nesmrtelná, a dílo samotné je pokusem o co možná nejpřesvědčivější představení důvodů k této víře. Bůh, člověk, jeho lidská duše a také příroda jsou pro Bolzana nepochybné skutečnosti. Konzolační spis má kořeny ve slavném Boethiově díle Útěcha z filosofie a rovněž navazuje na úvahy o nesmrtelnosti v Platónově dialogu Faidón.