Proměněné sny - Dvořáková, Petra (Host, 2016)
Máme před sebou materiál, jehož platnost nepomine, protože prchavá svědectví „zezdola“ o církvi v osmdesátých a devadesátých letech budou jednou skutečnou kronikou toho, jak to bylo. Nikoli tedy protokoly ze zasedání biskupské konference či nějaké další dokumenty, které nikdo rozumný nečte. Tyto rozhovory jsou určitou „anatomií“ (většinou) mladých křesťanských životů a jejich nehod. Jednotlivá vyprávění přinášejí svědectví o tom, co je to duchovní moc a jakých destruktivních podob může nabýt. JAN JANDOUREK Díky všem těmto setkáním jsem si uvědomila, že schopnost věřit je pro člověka životně důležitá. Není podstatné, zda věříme v Boha, ve vztah, v budoucnost či cokoli jiného. Důležité je, že to, v co věříme, nás dokáže proměňovat a tím nám otevírat nové možnosti pro další život. Nezáleží na tom, zda se proměna jednotlivých lidí odehrála pozvolna nebo radikálně, směrem k Bohu a církvi, či spíše opačně. Nelze hodnotit, co je správné a co špatné, protože soudit lidský život nenáleží nikomu, ani církvi, nebo dokonce ideologii. PETRA DVOŘÁKOVÁ   Magnesia Litera 2007 za publicistiku   -------- Nedůvěřiví a ustrašení katolíci by se jistě mohli pokusit knihu označit za protikatolickou či proticírkevní. Je to spíše zrcadlo nastavené církevním strukturám a mechanismům, fungování autorit a projevování moci nad lidmi. - Ivan O. Štampach, Dingir Jsou to silná vyznání těch, kteří hledají víru, ztrácejí ji, bojují o ni, bojují s ní, často i proti ní… a dost často bojují sami se sebou. Každý příběh — toť námět na silný román. Jak to, že práci romanopisců odvádějí vnímavé publicistky? - Jiří Trávníček, Host Zkrátka a dobře: Petře Dvořákové se v Proměněných snech podařilo udělat poměrně pronikavou sondu do světa českých katolíků, potažmo českých křesťanů vůbec. - Jan Hron, Literární noviny Hned po domácím násilí patří k nejpalčivějším svědectvím rozhovorů především ty nikoli o štastně sublimované, nýbrž potlačované sexualitě. Petra Dvořáková nashromáždila těmito zvnějšku i zevnitř necenzurovanými výpověďmi knihu tíhy. Tíhy ze svěření. Tíhy, kterou ne každý je schopen unést. Navíc v době, kdy se rodina i celibát rozpadají. - Zdeněk Volf, Host   Petra Dvořáková (nar. 1977) je spisovatelka a scenáristka. Vystudovala střední zdravotnickou školu a absolvovala obor filozofie na FF MU. Do povědomí veřejnosti vstoupila svým debutem, knihou rozhovorů o víře Proměněné sny, za kterou v roce 2007 získala cenu Magnesia Litera v kategorii publicistika. O dva roky později jí vyšla druhá kniha Já jsem hlad — příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši. V roce 2013 vydala svou první knihu určenou dětem Julie mezi slovy, za kterou získala ocenění Zlatá stuha v kategorii beletrie pro mládež a Cenu učitelů za přínos k rozvoji dětského čtenářství; připravuje se její slovinské vydání. Novinka Flouk a Líla z roku 2015 je jejím dalším titulem pro dětské čtenáře. Pro Český rozhlas připravila sérii rozhlasových pohádek a pro Českou televizi řadu scénářů k pořadům pro děti a mládež.