Pod tíhou historie - Staněk, Luděk, 1974- (Vyšehrad, 2016)
Jiří Padevět se v rozhovoru zaměřuje nejen na své dětství, studijní léta nebo dlouholeté zájmy o knihy a literaturu, ale rovněž kriticky nahlíží na důležité události českých a československých moderních dějin (největší pozornost je zde věnována období let 1939-1945).