Fakta o Finsku - Loe, Erlend, 1969- (Vakát, 2009)
Erlend Loe napsal i tento román v duchu tzv. "nového naivismu", jehož hlavní znaky tkví v jednoduchém ději, v nepříliš složité charakteristice hlavních postav i v humorném pohledu na svět. Pro autora je rovněž typické zpracovat takové příběhy, v nichž se jako základní téma objevuje lidská osamělost. Podobně je tomu i v románu "Fakta o Finsku", jehož hrdina žije v hlavním norském městě, pracuje jako příležitostný tvůrce informačních brožur a nezajímá ho nic jiného než pouze vlastní automobil. V rámci každoročního čištění vozovek je však tento vůz jednoho rána odtažen a jeho majiteli bude vrácen až po zaplacení vysoké pokuty. Z tohoto důvodu přijímá nabídku finského vyslanectví napsat o "zemi tisíce jezer" rozsahem nevelké, avšak barvité pojednání, které by významnou měrou podpořilo turistický ruch v tomto regionu. Jeho velkou nevýhodou je ovšem skutečnost, že v této lokalitě nikdy nebyl, takže znalost finských reálií je u něho na nulové hodnotě. Zhruba od tohoto okamžiku však ústřední protagonista dochází k postupnému, mnohdy objevnému poznání, že setrvání v dobrovolné samotě nemusí nutně být nejvyšší životní hodnotou.