Anarchismus : svoboda proti moci - Tomek, Václav, 1942-2022 (Dějiny idejí, 2006)
Interpretaci přítomnosti některých principů antiautoritářského myšlenkového směru v různorodých ideových koncepcích (kupř. taoismus, buddhismus, kacířská hnutí středověku, Chelčický, Emerson, Thoreau) doplňuje výklad klasických teorií, jež napomohly formovat tvář tohoto hnutí (např. Stirner, Proudhon). Následuje shrnutí podstaty vrcholných systémů moderního anarchismu (Bakunin, Kropotkin), postojů jeho ideových souputníků (kupř. Wilde, L.N. Tolstoj) a podoby hnutí v českém prostředí na přelomu 19. a 20.století. Poté se autoři věnují klíčovým systémům 20.století (např. Pouget, Goldman, Rocker), politické roli anarchistů (kupř. v období španělské občanské války či studentských bouří šedesátých let). Závěrečné kapitoly přibližují současné myšlenkové trendy (např. Bookchin, Chomsky, Zerzan) i politiku anarchistických hnutí na přelomu tisíciletí.