Pirát jejího Veličenstva - Brož, Ivan
Jméno Sir Francis Drake skrývá napínavý životní příběh „státního piráta" ve službách anglické královny Alžběty I, ale také velkého mořeplavce a objevitele. Odehrává se na pozadí soupeření dvou námořních mocností 16. století - Španělska krále Filipa II. a ostrovní Anglie snažící se vymanit z absolutní španělské převahy v Atlantiku a demonstrovat svou vůli zúčastnit se také pronikání do světa. To se však nelíbí panovníkovi mocné a rozsáhlé španělské říše. Snaží se vůli Angličanů překazit, a to i za cenu vměšování se do vnitřních záležitostí anglického království. Anglie vrací úder i v podobě akcí „státních pirátů", kteří s královniným souhlasem přepadají španělské lodě vracející se s kořistí zlata a stříbra z Nového světa. Nejslavnější z nich - Drake - vstupuje do dějin především jako kapitán, jehož plavba kolem světa (1577-1580) se stala událostí číslo 1; ekonomický přínos plavby, vojenské úspěchy při ničení španělských lodí i objevitelské poznatky překonaly vše, co se až dosud někomu podařilo.