Fidel Castro - Nálevka, Vladimír
Téměř půl století stál Fidel Castro v čele kubánské revoluční vlády a svými politicko-vojenskými aktivitami, které přerostly hranice jeho rodného ostrova, se trvale zapsal do světových dějin 20. století. On sám prošel několika životními etapami - synek bohatého latifundisty, ambiciózní studentský vůdce, odpůrce Batistovy diktatury s romantickými představami o budoucnosti své země, vůdčí představitel partyzánského hnutí, předseda vlády a tvůrce autoritativního režimu, ale i ctižádostivý aktér v politické hře velmocí. O této výrazné osobnosti byly již napsány stovky životopisných studií a publikací. Ty první se objevily již na počátku šedesátých let 20. století, krátce po pádu Fulgencia Batisty a vítězství kubánské revoluce. Následovala řada titulů více či méně ovlivněných ideologickým zápasem v čase studené války. Tou zatím poslední knihou je nový svazek EDICE MAGNETKA, který čtenáři nabídne celkový pohled nejen na život a politická rozhodnutí kubánského caudilla 20. století. Prof. PhDr. Vladimír Nálevka, CSc. (1941) Narodil se v Pardubicích. Přednáší dějiny 20. století na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a soudobé dějiny Latinské Ameriky na Západočeské univerzitě v Plzni. Badatelsky se zabývá mezinárodními vztahy 20. století, dějinami druhé světové války, studené války a španělsky mluvícího světa. Z této problematiky až dosud publikoval patnáct knižních titulů a desítky odborných studií. Z posledních titulů lze uvést např. Světová politika ve 20. století I, II (2000, 2001), Karibská krize (2001), Studená válka (2003), Druhá světová válka (2003), Čas soumraku (2004), Koncert velmocí (2006), Stalinova hra o Zemi jitřní svěžesti (2009). Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem, Českou televizí a televizí Nova.