Detektiv Pinkerton a ti druzí - Brož, Ivan (Epocha, 2008)
Ačkoli jsou průběh a výsledky občanské války v USA poměrně dost dobře známy, nelze totéž jednoznačně říci o tom, jak probíhal boj na tajné frontě. V této publikaci řady „Magnet" jsou tedy na skutečných příbězích vylíčeny osudy nejlepších vyzvědačů i jejich lovců na obou stranách. Obdobně jako na bojištích, tak i v této sféře se nejdříve vítězství přiklání na stranu Jihu, který překvapuje zejména vynikajícími vyzvědačkami v rolích hereček a baletek, jež se dostávají k nejtajnějším informacím ve velení vojsk Unie, což usnadňuje jižanským velitelům vedení úspěšných bitev. Ale postupně se i Seveřané za pochodu učí ovládat umění průzkumu na taktické úrovni a umění hloubkové zpravodajské činnosti na úrovni strategické. Čtenář se seznamuje s mnohdy až neuvěřitelně napínavými příběhy takových osobností jižanské tajné války, jakými byly například Rose O´Neal Greenhowová s jejími kontakty až k britskému královskému dvoru a Isabelle Boydová s cennými zprávami o dislokaci vojsk Severu, nebo major William Morris, jenž protáhl jižanskou výzvědnou síť až do Kanady, či odvážný nadporučík Singleton Mosby, přezdívaný „Šedý přízrak", jenž pronikal hluboko do týlu Seveřanů. Stejně napínavé jsou zážitky i aktérů seveřanské výzvědné služby, nechť je to Henry Young s jeho únosy jižanských velitelů nebo Elizabeth van Lewová, která se dostala až do kabinetu jižanského prezidenta Davise či slavný detektiv Allan Pinkerton, jehož prezident Lincoln osobně pověřil řízením protivýzvědné služby Unie.