Kasař dvojitým agentem - Hora, Otto (Epocha, 2007)
Upozornění:Tato ekniha obsahuje dvě stránky textu na jednu stránku eknihy. Před zakoupením si vyzkoušejte náhled, zda je vhodný pro Vaše čtecí zařízení. Anotace: Podle britské tajné služby jde o agenta s kódovým jménem „ZigZag" a podle německých konkurentů o nadporučíka Fritze Graumana. Tento muž - ve skutečnosti plným jménem Arnold Edward Chapman - se souběhem událostí dostal do elitního útvaru britské armády, ale kvůli kázeňskému přestupku je z vojenské služby propuštěn a dostává se na scestí. Stává se z něho kasař - je však zatčen a uvězněn na ostrově Persey v Lamanšském průlivu. Když vypukne 2. světová válka, je ostrov obsazen německou armádou. Eddie dostává nápad. Němci využívají jeho strojené snahy pomstít se britské vládě za všechna příkoří a naverbují ho ke spolupráci s Abwehrem, vojenskou výzvědnou službou. Němci pochopitelně Eddiemu nevěří a drží ho v izolaci. Když si ho prověří a patřičně „vyškolí" je shozen padákem do Anglie s úkolem explozí zničit továrnu na letadla typu Mosquito. Přihlásí se však u britské tajné služby MI5, s jejíž pomocí provede „maskovací explozi", která Britům neuškodí, ale německým průzkumným letounům dodá důkaz, že obstál. Na pokyn MI5 se vrací zpět na kontinent, když ještě předtím prohlásí, že je odhodlán spáchat atentát na Hitlera. O Eddieho kousku se dozvídá Churchill, setkává se s ním, ale atentát mu rozmlouvá. Němci ho pak znovu vysílají do Velké Británie s úkolem podávat zprávy o účincích německých raketových zbraní (V-1 a V-2) na britském území. Eddie „svoji centrálu" v Německu mystifikuje jak v místě, tak i v časech dopadů střel, a tak Němci mění kursy letu střel, které pak létají jižněji nebo východněji pod Londýn, kde nezpůsobují tak velké škody. Brzy poté se Eddieho kariéra válečného vyzvědače a „záškodníka" uzavírá. Vedení v MI5 se obává jeho prozrazení, a proto jej stahuje ze všech akcí; zavazuje jej mlčením. Nestor britské námořní výzvědné služby Ewen Montagu, jenž sklízí velké úspěchy v oklamání nepřítele za 2. světové války, říká, že „nikdy v naší branži nebyl tak šaramantní, charismatický a často i lehkomyslný muž, jako Eddie Chapman, sice dareba, ale velmi statečný člověk".