Agonie. Drama posledních dnů a hodin války - Cílek, Roman
První svazek znovuobnovené EDICE MAGNET nabízí ucelený pohled na události posledních dnů a hodin druhé světové války v Českomoravském prostoru. Agonie v podobě teroristických a zastrašovacích akcí v českomoravských vsích a městech byla absurdním paradoxem k situaci v Remeši, kde po podpisu kapitulace generál Alfred Jodl pravil: „Pánové, po tomto podpisu dává se německý národ a německá branná moc na milost a nemilost nepříteli. V této poslední hodině mohu jen doufat, že vítězové k nám budou plně velkomyslní." Velkomyslnost však byla mnohým velitelům wehrmachtu operujícím v protipartyzánských akcích v Českomoravském prostoru po boku speciálních oddílů SS cizím pojmem. Třešť, Ploština, Prlov, Velké Meziříčí jsou toho krvavým důkazem. Zkušený autor literatury faktu, který je zároveň jedním z posledních, kdo osobně hovořil s lidmi přeživšími tragédie výše jmenovaných míst nejen o jejich příbězích, ale také o hrdinských i nehrdinských činech, o obyčejném strachu i neobyčejné nenávisti, aby pak vše literárně spojil v jeden příběh dravcovy kruté agonie.