Ze života české společnosti - Škvorecký, Josef, 1924-2012 (Škvorecký, Josef, 1924-2012 Spisy (Ivo Železný), 2004)
Kniha je rozdělena na 3 části: Ze života lepší společnosti, Ze života socialistické společnosti, Ze života exilové společnosti. V první části je text uváděný v divadle Paravan, které formou dopisů a školních úloh zesměšňují českého maloměšťáka 30. let 20. století. Zbývající části knihy jsou vydané již v exilu, se stejným nadhledem a humorem zobrazují společenskou atmosféru v dobách budování socialismu a českou exilovou společnost.