Podivný pán z Providence a jiné eseje - Škvorecký, Josef, 1924-2012 (Spisy (Josef Škvorecký), 1999)
Svazek zahrnuje literárněvědné eseje o angloamerické literatuře a úvahy nad oficiální normalizační prózou v Československu 70.let.