Smutek poručíka Borůvky (spisy - svazek 29) - Škvorecký, Josef
Smutek poručíka Borůvky (1966) nebyl první detektivní knížkou, kterou Josef Škvorecký napsal, ale předcházející romány Vražda pro štěstí (1962) a Vražda se zárukou (1964), které vznikly v autorské dvojici s Janem Zábranou, podepsal v zájmu jejich snazší cesty mezi schvalovacími překážkami jen spoluautor. Povídkový soubor o smutném kriminalistovi, který nyní vychází již v pátém vydání, zahájil cyklus dalších Škvoreckého detektivek, pokračující sbírkami Hříchy pro pátera Knoxe (1973) a Konec poručíka Borůvky (1975) a uzavřený románem Návrat poručíka Borůvky (1981). Jednotlivé příběhy poručíka Borůvky zahrnuté do této knížky jsou sice pevně spjaty s dobou svého vzniku, avšak Škvoreckého vypravěčské kvality, jeho vskutku tvůrčí práce s jazykem a také přirozený půvab „soudružky s drdolem“ zajisté zaujmou i současné čtenáře.