Muž a žena v próze Jaroslava Durycha : hledání teologicko-antropologického smyslu - Hojda, Jan, 1974- (Dauphin, 2011)
Autor publikace využívá interdisciplinární přístup, jež osciluje mezi teologickými aspekty a analýzou a interpretací literárního díla Jaroslava Durycha. Nejprve je pozornost věnována člověku jako takovému. Ten je pro Durycha neutuchajícím zdrojem imaginace a odhaluje v jeho duševní i fyzické stránce nespočet symbolů. Ještě propracovanější je v Durychových prózách vztah muže a ženy. Tyto dva aspekty jsou nazírány jako symboly protichůdnosti a kontrastu, ale také touhy, sblížení a splynutí. Vztah mezi oběma je tak zdrojem řady konfliktů. U Durycha je dominantní především sjednocení chudé ženy a bohatého muže. Časté jsou také motivy iniciace jak fyzické, tak také duševní a duchovní. Z teologického hlediska jsou zkoumány především motivy chudoby jako křesťanské ctnosti, hledání domova ve víře a posvátnosti a předurčenost lidského bytí. Dílo tak podává ucelený pohled na smysl vztahu muže a ženy v Durychově próze.