Timeo Danaos a jiné eseje - Škvorecký, Josef, 1924-2012 (Škvorecký, Josef, 1924-2012 Spisy (Literární akademie), 2007)
Texty zahrnují období let 1986-1997, zabývají se politikou a společností, odrážejí obnovující se demokracii v Československu, vztah polistopadových vládních kruhů vůči emigraci a vyrovnávání se s minulostí.