Alenka v říši divů - Sůvová, Petra (Sova Libris, 2010)
Zjednodušená četba, knížka/učebnice češtiny pro cizince. Jedná se zkrácený a didakticky upravený text Alenky v říši divů. Jazyková úroveň je zpracována podle kritérií odpovídajících požadavkům na úroveň B1 podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky. Kniha obsahuje nepřekladový slovníček - význam obtížných slov z textu je vysvětlen pomocí synonym a ukázán na příkladu konkrétních vět. Zásadní roli v knize hrají ilustrace, které znázorňují neznámá slova a usnadňují tak porozumění textu. Ke každé kapitole se vztahují gramaticky a konverzačně zaměřená cvičení. V závěru knihy je klíč. Knížka je vhodná pro všechny cizince, kteří se učí češtinu, bez ohledu na jejich rodný jazyk. Velmi dobře se s ní pracuje v hodinách češtiny pro cizince.