Vratislav II. (I.) : první český král : Čechy v době evropského kulturního obratu v 11. století - Vaníček, Vratislav, 1947- (Velké postavy českých dějin, 2004)
Autor v úvodní kapitole probírá změny v Evropě v polovině 11. století a v těchto souvislostech pak líčí mezinárodněpolitické snahy českých knížat (Spytihněv II.) a vytváření nové koncepce panovnické politiky knížetem Vratislavem II. Hodnotí jeho účast v nejvýraznějším evropském konfliktu té doby - v boji o investituru mezi císařem římskoněmecké říše a papežem; podpora císaře Jindřicha IV. pomohla Vratislavovi získat královskou korunu. Autor dále popisuje boje v Evropě a v Německu v první polovině osmdesátých let 11. století, územní zisky Vratislava II. (Lužice, Budyšín, Zhořelec), ale i Vratislavovy problémy na domácí půdě - odboj pražského biskupa Jaromíra. - Knihu doprovázejí reprodukce dobových maleb, dále fotografie popisovaných míst a zejména pomocný materiál - výběrová bibliografie, jmenný a místní rejstřík a obsáhlé německé resumé.