Život a doba ministra Rudolfa Baráka - Tomek, Prokop, 1965- (Moderní dějiny (Vyšehrad), 2009)
Materiálově cenná studie věnovaná činnosti totalitního bezpečnostního aparátu a politické kariéře stranického funkcionáře, který působil téměř deset let v čele rezortu ministerstva vnitra. Detailní popis struktur ministerstva a náplně jeho činnosti je doplněn konkrétními příklady činnosti bezpečnostních složek (únos B. Laušmana). Autor se vrací k procesu s R. Barákem a jeho nejbližšími spolupracovníky v r. 1962. Ministr byl odsouzen za zneužívání svého postavení a finanční machinace. Proces byl po řadu let předmětem spekulací o jeho vině či nevině. Faktograficky bohatá studie by mohla přispět k lepšímu poznání této kapitoly našich politických dějin.