Vrahovice 119 - Bigas, Jiří, 1956- (Dauphin, 2009)
Jednotlivé povídky zasazené do různých časových období zachycují osudy obyvatel Vrahovic, odlehlé vesnice ležící v pohraničním pásmu. Jejich životy navždy poznamenaly dramatické události období 2. světové války, odsun sudetských Němců, příchod osídlenců, kolektivizace, normalizace i nové společenské poměry po roce 1989. S určitým nadhledem prozaik a novinář, rodák z Horního Dvořiště, vykresluje portréty bývalých sedláků, příslušníků pohraniční stráže, komunistických funkcionářů, německého invalidy i mladých mužů, kteří drsné prostředí rodné vesnice opustili.