Největší ponorka na světě - Adamek, André-Marcel, 1946-2011 (POP (Dauphin), 2012)
Rybářské městečko od dob znečištění pobřeží už jen chátrá. V jeho ulicích vede své existence řada svérázných postaviček - námořník, který po útěku manželky zanevřel na ženské plémě "en bloc"; nezdolná majitelka taverny a utěšitelka všech nešťastných duší, hlavně mužských; alkoholik s encyklopedickým mozkem, jehož životními souputníky i hrozbou jsou slova; dívka, která si v revoltě proti rodičům usmyslela, že se stane lacinou prostitutkou; anorektička s představou o kariéře modelky a její manžel, ochotný pro ni k čemukoli; a jiní. Jediným, kdo na krachu přístavu vydělává, je řecký obchodník s železem, který kupuje a rozřezává vyřazené lodě. A právě jemu se podaří uzavřít kšeft snů - lacino odkoupí od ruské armády obří ponorku a nechá ji přivléct do přístavu. Kolos se stane dominantou městečka a začíná ovlivňovat osudy jeho obyvatel - někomu se hodí jako úkryt, jiní sní o jeho využití v turistickém ruchu, v jiných vzbuzuje myšlenky na smělou plavbu do neznáma. A protože podnikavého Řeka mezitím zavřeli, zůstává ponorka v přístavu a provokuje fantazii dál.. Román má blízko k poetice Bohumila Hrabala, dýchá francouzskou láskou k radostem života a oslavuje lidskou solidaritu, přičemž na jeho odhodlané hrdiny stále číhá hrozba tragédie z vyšší moci, na kterou jsou krátcí.