Návrat Krále Šumavy : román o Josefu Hasilovi - Žák, David Jan, 1971- (Labyrint, 2012)
Legendy a zkazky o nepolapitelném Josefu Hasilovi se v polovině dvacátého století šířily na obou stranách šumavského pohoří. Hasil se vzhledem ke svému věčně mladistvému vzezření zjevoval ve vyprávění starousedlíků jako "démon s chlapeckou tvaří", jehož schopnosti s každým dalším činem dostávaly až nadpřirozené rozměry. Největší předností muže, který pracoval paradoxně nejdřívě jako příslušník Sboru národní bezpečnosti, byla však důvěrná znalost krajiny, v níž se narodil a kde vyrůstal. Při převádění osob, jimž hrozilo v tehdejším Československu pronásledování, uvěznění, mučení a mnohdy i trest smrti, při doručování šifrovaných zpráv a informací i při další agenturní činnosti využíval Hasil precizní znalost terénu, unikal z nastražených léček a pastí, takže v představách "mladých strážců hranic" se doslova změnil v mýtickou postavu, kterou nelze žádným způsobem zadržet. Na druhé straně však Hasilova aktivita přinesla i spoustu zatčených a postižených spolupracovníků i tvrdé represe proti členům jeho rodiny, z nichž někteří zaplatili za jeho skutky nejvyšší daň.