Nečekaný lék - Zelenka, Jaroslav, 1980- (CPress, 2015)
Jsou součástí konceptu hormeze - příznivého působení malých dávek stresu. Hormeze udržuje tělo odolné, funkční a zdravé, čímž zpomaluje stárnutí a nástup civilizačních chorob včetně rakoviny a obezity. Hormeze (hormesis) je směr současné vědy, který propojuje nejžhavější objevy v rozličných oborech jako jsou radiační bezpečnost, toxikologie, farmakologie a přírodní medicína. Autor v knize vysvětluje fungování hormeze a její příznivé účinky. Sestavil v ní dostupné vědecké informace, aby ji bylo možné používat - jako praktický návod v každodenním životě. Popisuje deset nejúčinnějších metod, z nichž většina má kořeny v lidovém léčitelství.