Červenání, aneb, Sprostonárodní říkadla, básně a balady - Urban, Petr, 1960- (XYZ, 2015)
Editor Ivo Železný vybral do tohoto souboru texty, které na jedné straně splňují předpoklady kratochvilné četby, na druhé však svou formou i obsahem mohou reprezentovat i pokleslou, "cudně odvrácenou tvář" lidové slovesnosti. Jednotlivé verše (ať už ve formě říkánek, balad, jarmarečních písní nebo dokonce náhrobních nápisů či zápisů do památníků) lze většinou charakterizovat jako jadrné výtvory, podbarvené výrazným erotickým koloritem, v nichž převládají funkční, mnohdy ale velice obhroublé vyjadřovací prostředky, záměrně setrvávající v oplzlé až obscénní rýmové poloze. Vznikla tak almanach, založený na "sporostonárodním" humoru, s jehož obsahem se ztotožňují i ilustrace populárního kreslíře Petra Urbana, které tento soubor doprovázejí.