Zrodení pre smrť - Palkovičová, Martina (Albatros Media Slovakia s.r.o., 2016)
Veľká Británia, rok 2140.Život na Zemi sa od základov zmenil. Ľudská civilizácia už nie je ohrozená smrteľnými chorobami, na ktoré veda objavila lieky. Nesmrteľnosť však prináša i možné riziká - najväčším z nich je preľudnenie. Preto bola prijatá deklarácia - každý obyvateľ môže mať len jedno dieťa. Kto zákony poruší, bude potrestaný. Pätnásťročná Anna sa narodila rodičom, ktorí mali dve deti. Teraz je označená za \"Nadbytočnú\". Aký život ju čaká? Dokáže sa vyrovnať so svojím osudom vydedenca?