A nakonec Vánoce - Šabach, Petr, 1951-2017 (Paseka, 2015)
Rozsahem nevelký povídkový triptych Petra Šabacha je umístěn do malého městečka Northampton, kde se zdánlivě zastavil čas a nic mimořádného se tu neděje. Vypravěčem jednotlivých příběhů je pak chlapec jménem Damián, který však vzhledem ke své hyperaktivitě propojené s poruchou pozornosti pozoruje svět kolem sebe zcela jiným pohledem než ostatní. Ve třech epizodických prózách ("Pohřeb mravence známého pouze Bohu", "Halloween" a "A nakonec Vánoce") vystupuje Damián s nerozlučným kamarádem Robinsonem. Společně prožívají obyčejné i nevšední klukoviny, jež jejich přátelský vztah ještě více upevňují. Texty jsou psány Šabachovou nezaměnitelnou poetikou, která dává příležitost nejen k laskavému a vlídnému pousmání, ale i prostor k nostalgické úvaze nad časem dětských let.