Dle kuchyně pozná se hospodyně - Skarlantová, Jana, 1944- (Motto, 2016)
Příběhy se odvíjí v historických kulisách doby - čtyřiceti let od počátku 20. století, kdy naše společnost zažila zásadní proměny - život v Rakousko-uherské monarchii, první světovou válku, vznik samostatné Československé republiky, nástup německého protektorátu. Jak tuto dobu prožívali dívky měšťanů, jejich nápadníci, milostpaní, služky? Co lidé v této době rádi jedli a pili? Jejich denní radosti a starosti. Recepty na rozmanité dobové pokrmy tvoří převážnou část knihy.