Cesta s ayahuaskou - Velíšek, Ivan, 1945- (Muchomůrky bílé, 2008)
Autor odjel do Peru, aby zde vyzkoušel psychotropní nápoj, který používá kmen indiánů (připravuje se vařením liány ayahuaska s listy stromu čakruna) a seznámil se s rituály souvisejícími s konzumací tohoto nápoje. Požití drogy předchází očista, pak půst a následuje seance. Legendární droga šamanů má zázračné léčivé účinky, pomáhá narkomanům zbavit se závislosti, ukazuje cestu, jak lépe a harmonicky žít, pohodově s ostatními a bez konfliktů se světem.