Doktor vězeňských věd - Kalenská, Renata, 1974- (Motto, 2017)
Jiří Stránský vzpomíná na prostředí, z něhož pochází, na svoji rodinu, politické pronásledování v době komunismu; těžištěm knížky je však reflexe české polistopadové politiky. I přes dramatické životní osudy si uchoval Stránský nezlomný optimismus a životní nadhled.